# Dividing in a given ratio

**Dividing in a given ratio**

A ratio is made up of parts therefore use the following method to divide £80 in the ratio 2 : 3.

We can write the ratio 2 : 3 as: 2 parts : 3 parts

This means that the total number of parts is: 2 parts + 3 parts = 5 parts

We therefore need to divide £80 by the total number of parts: £80 ÷ 5 = £16

Each part is worth £16 so

2 parts = 2 × £16 = £32, and 3 parts = 3 × £16 = £48

£80 divided in the ratio 2 : 3 is

**£32 : £48**

Always check that the parts add up to the original amount.

£32 + £48 = £90